Wetenschapswinkel UT Onderzoeksrapporten

Login

Verleden, heden en toekomst van de Vredeswetenschappen. Verslag van de internationale vredesconferentie op 11 en 12 december 2014, Rijksuniversiteit Groningen.

Schaake, Jan (2015) Verleden, heden en toekomst van de Vredeswetenschappen. Verslag van de internationale vredesconferentie op 11 en 12 december 2014, Rijksuniversiteit Groningen.

[img]
Preview
PDF
Download (27kB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (156kB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (459kB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (284kB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (1MB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (204kB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Download (94kB) | Preview
Abstract: Het vredesonderzoek van de UT startte in de jaren ’70 in “De Boerderij”. De UT-onderzoekers waren daarbij wegbereiders met de inzet van nieuwe technologie. Met computerondersteunde scenarioanalyses brachten zij de gevaren in kaart van nucleaire aanvallen en van crisissituaties bij calamiteiten in kerncentrales en industriële installaties. Door de beeldende en interactieve werkwijze voorzag “De Boerderij” politieke partijen, rechtbanken en diverse beleidsmakers van ‘nieuwe feiten’, en mobiliseerden zij de publieke opinie. De onderzoekers traden vaak in de media op, gaven lezingen door het hele land en organiseerden op de UT debatten. Veel UT-wetenschappers spraken mee over een vredevolle inzet van ‘hun’ natuurwetenschappelijke kennis in de maatschappij.’ Voor de internationale vredesconferentie "Past, present and future of peace research" in Groningen worden hier bloeitijd en geleidelijke neergang beschreven van dit vredesonderzoek aan de UT, en wordt een initiatief beschreven voor een herleving op kleine schaal, zoals via het organiseren van thematische mini-conferenties.
Domein: Mens en maatschappij
Datum: Januari 2015
Projectnummer: 2416
Copyright: Wetenschapswinkel UT

Repository Staff Only:item control page