Wetenschapswinkel UT Onderzoeksrapporten

Login

Preventie van aandoeningen door verkalking van de Arteria Carotis op een panoramische röntgenopname waar te nemen. Een gedigitaliseerde geautomatiseerde aanpak.

Luijten, Gijs (2015) Preventie van aandoeningen door verkalking van de Arteria Carotis op een panoramische röntgenopname waar te nemen. Een gedigitaliseerde geautomatiseerde aanpak.

[img] PDF
Restricted to Repository staff only

Download (1MB)
Abstract: Om tandartsen meer zekerheid te geven en om tijd te besparen wordt in dit onderzoek gekeken naar een optie om gedigitaliseerde opnames automatisch te analyseren en te controleren op 'opaciteit' in het nek/hals gebied. Het programma dient ertoe risicopatiënten - bij wie verkalking in het nek/hals gebied optreedt - voor te leggen aan de arts. Het programma kan zowel in pro- als retrospectief worden uitgevoerd, afhankelijk van de beeldkwaliteit. Het indiceren van risicogebieden op de panoramische röntgenopname met betrekking tot arteriosclerose is een eerste stap om maximale informatie uit de beelden te verkrijgen. Hierbij moet de tandarts effectief, snel en betrouwbaar kunnen werken. Om te kijken wat de mogelijkheden zijn, worden in dit onderzoek 30 panoramische röntgenopnamen gebruikt en bewerkt met Matlab in een poging de arteriosclerose aan te duiden of te segmenteren. Een script is gemaakt om de zoekmethode te automatiseren.
Domein: Techniek, technologie en chemische analyse
Datum: Mei 2015
Projectnummer: 2230
Copyright: Wetenschapswinkel UT

Repository Staff Only:item control page